Sitter du liksom jag själv denna julafton så minns fina du – När du är själv är du aldrig ensam –

För några år sedan visste jag inte vem jag var utanför en relation, jag tyckte det var ganska pinsamt och skamfyllt att fira högtider själv. Det som malde runt i huvudet var oftast tankar över vad andra skulle tycka och tänka… men också en känsla av tomhet.

Men, jag minns också tydligt den dagen jag blev medveten om att jag inte längre skämdes för att vara ensam. Det var i en frisörstol, första julen som singel efter min och Andreas separation. Första året covid kom in i världen och restriktioner delades ut av myndigheter. Max antal personer i ett rum.

Min frisör ojade sig över att i år skulle det bli så tråkigt julfirande ”det blir ju bara jag och min man, våra barn, farmor, farfar, mormor och morfar…och hur ska det bli till nyår, det vill jag inte ens tänka på…”. När hon ojat färdigt kom motfrågan – Hur firar du jul i år? Jag minns känslan och orden som kom ur min mun – Jag firar julen med mig själv, till nyår får vi se.

Jag minns också den efterföljande frågan och den häpna blicken från min frisör… – Varför då?

För att summera mitt svar till frisören som fortfarande gäller även i år – Jag är singel. Jag är inte någons barn längre och jag är heller inte någon förälder. Till min bror och syster är det 80 – 100 mil och jag orkar inte resa till alla varje år.

Har du tänkt på att ensamheten ”bara” är en känsla.

  • En känsla av en längtan efter att någon ska komma och fylla en tom plats inombords.
  • En känsla av utanförskap, att inte få höra till. En känsla som kanske kommer ifrån barndomen eller vem vet, från ett tidigare liv.

>> Ensamhet är en känsla. Det fina med känslor är att vi kan förändra känslan genom att välja vilka tankar som istället ska få ta plats. <<

 

Kanske låter det konstigt eller rent utav provocerande men – Du är aldrig ensam. Du har alltid dig själv. Lever du dessutom som jag, med en tro på en immateriell värld vet du att du också är omgiven av dina icke fysiska vänner och vägledare (även om du inte alltid känner dess närvaro).

Men vi är också människor med känslor, så kommer en tung känsla, slå inte på dig själv för att du känner som du känner. Är det dessutom första året du firar julen som singel eller utan en förälder, eller ett syskon eller en annan kär vän. Ge det tid, det kommer att bli bättre. Jag tror på dig och din inre styrka och kraft!

ÖVNING – Om du har en tung känsla i kroppen just nu, sätt dig ner en stund. Ta några djupa och medvetna andetag. Slut dina ögon och lyssna inåt. Vad vill du känna? Finns det något du kan göra för att väcka den känslan? Vad vill du göra just nu som innefattar dig själv och ditt magiska förändringskraftiga jag?

God Jul och all lycka och Kärlek till dig ❤️

//Anki

Vill du få mina inlägg direkt till din inkorg? Anmäl dig då HÄR.

Minikortet på bilden är från #leesegerhealingkort