Det här med att sätta etiketter på varandra…

Jag satt häromdagen och tänkte på när jag och en vän var ute på puben tillsammans för ett tag sedan. Ni som följer mig på sociala medier vet att mitt fotbollslag som ligger mig varmast om hjärtat är Skövde AIK. Jag gjorde min arbetsträning där som sjukskriven. Under den tiden växte jag enormt som människa. Under alla mina yrkesverksamma år har jag aldrig känt mig så trygg, så hemma och välkomnad på en arbetsplats som hos dem. Jag var mig själv och det var helt okej. Deras värdegrund är KÄRLEK, GEMENSKAP, GLÄDJE, KRAFT… Som sagt, ni som följer mig förstår att dessa ledord landar väl i min kropp.

Inte alls konstigt, under den tiden växte därför mitt fotbollsintresse med stora steg.

Men om vi nu ska återgå till den kvällen på puben. Jag och min väninna satt vid ett bord och det kom fram två män. Mannen som satte sig bredvid mig hade ett fotbollsmärke på sin tröja (orelevant vilket klubbmärke, men det var inte Skövde AIK i alla fall). Automatiskt började vi därför prata om fotboll, och så klart också om Skövde AIK.

Ganska tidigt märkte jag att mannens attityd mot mig var obehagligt förminskande. Han började ställa kuggfrågor (om fotboll) och ifrågasatte det jag sa, mina fotbollskunskaper.

Tillslut frågade jag honom vad han höll på med, och som svar fick jag – Jamen jag har inte träffat någon kvinna tidigare som fattar fotboll, så jag måste ju kolla om du faktiskt kan… Mannens förlegade etikett var därför – Bara för att jag är kvinna förstår jag mig inte på fotboll.

Be the change that you wish to see in the world

Jag har aldrig förstått alla dessa etiketter som vi måste sätta på varandra. I vårt dualistiska samhälle delar vi ta mig sjutton upp allt och värderar därefter. Vad som är det korrekta för att vara man eller kvinna. Vad som är bra eller dåliga känslor.

Etiketterna som vi sätter på varandra skapar ett ofrivilligt indelande av fantastiska människor, som i sin tur leder till känslor av utanförskap. Som även skapar ytterligare en känsla – en känsla av rädsla av att göra fel. Att leva sitt liv utefter hur andra gör, tycker, tänker eller känner… Utanförskap och rädsla, två ganska tunga energier att leva i eller hur.

Det är inte en värld jag vill leva i. Den världen som jag vill leva i är en värld där vi går på känsla från hjärtat och intuitionen. Känns det bra då är det bra – Hej, du verkar trevlig, dig vill jag prata med och lära känna mer.

Mitt singelskap får pågå en stund till för han med fotbollsmärket på sin tröja, han är definitivt inte den mannen som vibrerar på samma våglängd som jag.

All Kärlek, till dig från mig ❤️

//Anki